HOME  |  Koningsdag 2021

Koningsdag 2021

Uit De Stichtse Courant van 10 maart 2021 - door Danny van der Linden

DRIEBERGEN Ook dit jaar zal Koningsdag er anders uitzien dan normaal. Waar het coronavirus de organisatie vorig jaar nog overviel, is de Oranjevereniging Driebergen dit jaar goed voorbereid en is er in overleg met de gemeente een feestelijk programma georganiseerd binnen de mogelijkheden.

Geen volle pleinen met feestelijke muziek. Net als vorig jaar ziet 27 april er anders uit dan we gewend zijn. Toen viel het feest door de coronamaatregelen in het water. Dit jaar moet dat anders. De Oranjevereniging Driebergen had meer tijd om zich voor te bereiden op een feestelijke dag en heeft een programma samen weten te stellen. ,,Op die manier hopen we toch voor een saamhorigheidsgevoel te zorgen zonder dat we allemaal bij elkaar zijn.”

BEGRIP

,,Laten we voorop stellen dat we begrip hebben voor de situatie”, zegt voorzitter Hans den Hartog van de Oranjevereniging. ,,Het is begrijpelijk en goed dat we Koningsdag niet kunnen vieren zoals we gewend zijn. Daar heeft niemand invloed op.” Toch baalt de Oranjevereniging van het afgelopen jaar. ,,We hielden daar toch een katterig gevoel aan over. Koningsdag 2020 leek een gewone doordeweekse dag. Dit jaar hebben we met de gemeente Utrechtse Heuvelrug gesproken en binnen de mogelijkheden toch leuke dingen kunnen organiseren.”

,,Binnen de mogelijkheden zijn we op zoek gegaan naar manieren om leuke dingen te doen in Driebergen om er toch nog een feestelijke dag van te maken”, zegt Den Hartog. ,,We gaan sowieso de rotondes weer versieren en vragen ook dorpelingen om hun huizen en tuinen te versieren met rood, wit, blauw en oranje. Mensen kunnen daar foto’s van insturen naar ons. We reiken een prijs uit aan de mooiste versiering.”

PRINSESSENJACHT EN PUZZELTOCHT

Een andere activiteit vindt plaats in het Seminariebos waar kinderen op jacht kunnen naar prinsen en prinsessen. ,,Deze activiteit is vanaf Koningsdag daarna de hele meivakantie beschikbaar”, legt Den Hartog uit. ,,Zo denken we de drukte daar te spreiden.” Ook het traditionele versieren van fietsen wordt dit jaar georganiseerd. ,,Kinderen krijgen van ons een pakketje ter beschikking. De mooist versierde fiets wint een prijs.”
Nieuw is een puzzeltocht door Driebergen. ,,Mensen kunnen in Driebergen op zoek gaan naar puzzels waar ze een letter mee kunnen verdienen. Alle letters vormen een woord. Degene die het woord raadt en instuurt kan een prijs winnen”, legt Den Hartog uit.

WANDELEN EN FIETSEN

De Oranjevereniging Driebergen zet daarnaast wandel- en fietsroutes met koninklijke namen uit. ,,We hopen voor iedereen leuke dingen te organiseren om er toch een feestelijke dag van te maken”, aldus Hans den Hartog. ,,Als Oranjevereniging doen we daar ons best voor.”
Ook op basisscholen ziet Koningsdag er anders uit dan voorheen. Hoewel de traditionele Koningsspelen wel gehouden kunnen worden, zal er geen feestelijk ontbijt worden geserveerd. Er wordt in het dorp wel gekeken naar de mogelijkheid om ook wat muzikale activiteiten te organiseren in samenwerking met muziekvereniging Aurora. ,,Maar die kondigen we niet aan. We willen, in overleg met de gemeente, niet dat er toch groepen mensen samen gaan komen. We hopen dat iedereen daar voldoende rekening mee houdt.” Den Hartog en zijn bestuur hopen dat Koningsdag vanaf volgend jaar wel weer op de ouderwetse manier gevierd kan worden. ,,Dat is toch het leukst. En misschien zijn er eind april wel meer mogelijkheden voor de plaatselijke horeca. Dat kan ook voor meer gezelligheid zorgen. Net als mooi weer. Maar op beiden hebben wij geen invloed, helaas.”
 

Top